fbpx
Inregistrare_in_scopuri_de_TVA_la_nivel_intracomunitar

Inregistrare in scopuri de TVA la nivel intracomunitar

In cazul in care si cumparatorul si furnizorul au un cod TVA valid, achizitiile de la un furnizor din Uniunea Europeana pot fi efectuate fara TVA. Inregistrarea in scop de TVA pentru entitatile care prefera sa achizitioneze bunuri si servicii de la un operator din alta tara UE nu este obligatorie decat pentru achizitiile care depasesc o anumita valoare in fiecare an. In acest moment, exista doua situatii distincte pentru companiile din Romania, una in care sunt nevoite sa se inregistreze in scop TVA si o alta in care acest pas nu este neaparat necesar.

Urmeaza cateva detalii importante legate de obligatiile pe care le au firmele de la noi din tara:

achizitii sub 10.000 EUR pe an: in aceasta situatie, compania nu este nevoita sa se inregistreze in scop de TVA

achizitii peste 10.000 EUR: inregistrarea in scop TVA trebuie solicitata si trebuie obtinut fie un cod TVA special, fie unul normal

schimbarea perioadei fiscale de plata TVA: companiile care sunt deja platitoare de TVA dar au ales plata trimestriala vor fi nevoite sa treaca la o plata TVA lunara in cazul in care efectueaza o achizitie intracomunitara

calcularea plafonului: suma de 10.000 de euro consta in valoarea totala (fara TVA) a tranzactiilor din alte state europene precum si valoarea importului bunurilor in Romania. Nu sunt incluse achizitiile intracomunitare de produse accizabile, nici cele de mijloace noi de trasport. Sunt scutite si achizitiile de bunuri second hand, opere de arta si antichitati (pentru acestea se aplica alt regim) dar si achizitia de bunuri a caror livrare a inclus si instalare sau montaj in Romania.

In decontul de TVA este evidentiat TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, iar sumele sunt incluse in evidentele fiscale si contabile ale companiei. Mentiunea pentru aceste tipuri de tranzactii va fi „taxare inversa”. Beneficiarul unor astfel de tranzactii poate, in unele cazuri, sa deduca taxele.

Cu ajutorul taxarii inverse se poate simplifica plata unei taxe. Asta inseamna ca nu este nevoie sa se faca o plata de TVA intre furnizor si beneficiar atunci cand se face o livrare. Insa, beneficiarul va avea in vedere taxa aferenta intrarilor care poate fi dedusa la un moment dat. Factura oferita de furnizor pentru achizitia respectiva trebuie sa contina mentiunea “taxarea inversa”.

Codul intracomunitar TVA este un cod special si mai exact un numar de identificare ce este obtinut de firmele care nu platesc aceasta taxa si care pot face tranzactii in Uniunea Europeana cu alte companii. Este o obligativitate inregistrarea de TVA intracomunitar ca persoana impozabila, dar neplatitoare de TVA, insa, in anumite conditii. Achizitiile intracomunitare care se depasesc 10.000 de euro necesita acest cod de TVA intracomunitar, daca furnizorul din Uniunea Europeana este platitor de impozit.

Codul de TVA intracomunitar poate fi anulat printr-o solicitare de anulare a certificatului de inregistrare TVA intracomunitar daca nu doriti prelungirea inregistrarii sau daca achizitiile intracomunitare nu depasesc plafonul mai sus amintit. Un astfel de cod TVA se anuleaza si in cazul companiilor care isi inceteaza activitatea economica in Romania.

Romania reprezinta un punct de interes pentru investitorii straini, care apreciaza un climat de afaceri optim care ofera beneficii diverse, cum este si cazul Romaniei, fiind membra a Uniunii Europene inca din anul 2007.

Pozitia strategica a Romaniei este un avantaj serios cand vine vorba de transport si infrastructura pentru dezvoltarea diferitelor afaceri, cu acces catre marile piete internationale. Mai mult decat atat, forta de munca experimentata si echilibrata, sistemul de taxare avantajos, costurile scazute pentru infiintarea unei afaceri in comparatie cu alte tari din UE si stimulentele oferite de catre guvernul roman investitorilor straini reprezinta cateva dintre beneficiile demne de luat in considerare de catre antreprenorii de peste hotare.

Cateva sectoare de interes major pentru investitorii straini care doresc sa isi dezvolte afacerile in Romania si sa se bucure de profituri generoase sunt:

turismul

agricultura

domeniul IT

industria prelucratoare

constructiile

Startup-urile sunt de interes atat pentru micii antreprenori locali, cat si pentru cei straini, datorita oportunitatilor oferite in acest domeniu, cu sustinere destul de importanta din partea guvernului roman. Astfel, piata de startup-uri din Romania este deja apreciata la nivel international si se afla in plina expansiune.

Contactează-ne!

Daca si tu cauti o firma de contabilitate Timisoara sau un contabil Timisoara , haide sa ne cunoastem!
Contacteaza-ne pentru a discuta si pentru a gasi cea mai buna solutie pentru contabilitatea SRL-ului tau din Timisoara sau pentru a te ajuta in procesul de infiintare SRL Timisoara .
Cere oferta!

    +40 371 783 612 / contact@accountrix.ro





    Te rog să dovedești că ești om selectând avion.

    Share this post