Firmele care nu au angajati nu vor mai putea plati impozite pe veniturile micro din 2023, iar daca depasesc plafonul de 500.000 euro, trebuie sa treaca la plata impozitului pe profit, conform OG 16/2022.
Actul normativ a stabilit noi reguli de incadrare a firmelor in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.
Una dintre cele mai importante este aceea ca societatea trebuie sa aiba minim un angajat si sa nu depaseasca plafonul de 500.000 euro (plafon scazut de la 1 milion de euro).
In cazul in care nu se respecta aceste reguli, firmele vor plati impozit pe profit.
De acum incolo se va plati doar impozitul de 1%, societatile fara angajati nemaiputand fi incadrate ca microintreprinderi.
Exceptie poate face o persoana juridica romana care este nou-infiintata. Aceasta poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca conditiile de incadrare sunt indeplinite la data inregistrarii in Registrul Comertului, incepand cu primul an fiscal.
Potrivit legii, daca raportul de munca este suspendat, conditia de a avea un salariat se considera indeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv.
Pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului, sunt anumite reguli:
Daca o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau suma veniturilor realizate din consultanta7management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv in decursul unui an fiscal, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditiile, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.
Pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, se poate considera conditia indeplinita daca in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati dintre cele prevazute de art. 47 alin. (3) lit. f)-i) datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.
Limitele fiscale se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.