fbpx
Antreprenor_de_firmă_nouă_Ce_fac_de_acum_încolo?

Antreprenor de firmă nouă – Ce fac de acum încolo?

Urmatorul pas dupa ce ai primit actele de la Registrul Comertului este sa iti cauti un contabil (in cazul in care nu ai deja unul). Inainte de primul contract, de prima achizitie, de prima vanzare, trebuie sa cunosti un pic de contabilitate primara. In acest caz, cel mai bun sfetnic iti va fi contabilul.

In functie de specificul activitatii pe care urmeaza sa o desfasori, trebuie sa obtii autorizatii de functionare. Nu este obligatorie obtinerea tuturor acestor autorizatii, dar trebuie sa te interesezi de urmatoarele:

Autorizatie la Directia Sanitar Veterinara;

Autorizatie de functionare de la Primarie;

Obtinerea licentei pentru muzica ambientala;

Transmitere notificare la Oficiul pentru Spalarea Banilor;

Achizitionarea si fiscalizarea casei de marcat;

Anuntarea adaosului comercial practicat, procentual intre si intre;

Contract cu SSM si PSI;

Autorizatie la pompieri;

Contract pentru paza;

Achizitionarea Registrului Unic de Control;

Afisarea in spatiul de vanzare a urmatoarelor anunturi:

  • copie CUI;
  • copie extras Registrul Comertului cu punctul de lucru, sau Certificat constatator;
  • anunt atentionare acordare bon fiscal;
  • placheta Protectia consumatorului;
  • orar;
  • anunt Fumatul interzis.

Daca ai la firma sediu de apartament, dar activitatea o desfasori in alta parte, trebuie sa deschizi un punct de lucru. Mai intai trebuie inregistrat la Registrul Comertului si apoi la ANAF.

Atentie:

Daca vinzi clientilor, vei avea nevoie de casa de marcat fiscalizata pe acel punct de lucru.

De obicei, angajatii sunt urmatorul pas. Pentru a face angajarile, trebuie sa obtii de la persoanele care urmeaza sa iti devina angajati, urmatoarele documente:

copie CI;

copie dupa ultima diploma de studii;

adeverinta de la medicina muncii.

Aceste documente vin inmanate contabilului, care in baza acestora va face contractele de munca, Regulamentul de ordine interioara, etc si va obtine parola de la ITM pentru transmiterea Revisal.

Este important sa stii ca angajarea va fi valabila din ziua urmatoare transmiterii Revisal. Contractul de munca il poti face cu o perioada de proba de 90 de zile, timp in care contractul individual de munca poate inceta la vointa oricarei parti.

Incetarea unui contract de munca nu se poate transmite retro. Adica, trebuie sa ii comunici din timp contabilului care este ultima zi de lucru pentru salariat. De exemplu, nu poate fi ulrima zi luni 10 aprilie, iar tu sa ii spui contabilului vineri 14 aprilie.

Fiecare angajat trebuie sa aiba facut instructajul SSM si PSI. Pentru aceasta vei lua legatura cu o persoana care se ocupa de aceasta parte.

Pasul urmator ar fi organizarea contabilitatii primare. Aceasta parte iti revine in totalitate. Contabilul te va ajuta sau indruma in organizarea contabilitatii primare, dar tu esti cel care trebuie sa faci asta zi de zi. Daca vorbim despre o firma mai mare, lucrurile se schimba, vei angaja o persoana numai pe aceasta parte.

In functie de specificul activitatii, tie ca administrator, iti revin urmatoarele responsabilitati:

intocmirea facturilor si a chitantelor catre clienti;

eliberarea bonurilor fiscale catre clienti;

completarea Notei de receptie (NIR) pentru facturile de achizitie marfa;

completarea in ordine cronologica a Registrului de casa. Aici vei trece toate documentele de plata si incasare numerar (cash). Nu se trec platile si incasarile efectuate prin banca. In schimb, se trec depunerile si ridicarile de numerar din banca, doar sunt cash.

completarea in ordine cronologica a Raportului de gestiune (daca ai marfa pe care o vinzi la pret de vanzare cu amanuntul) sau a Situatiei stocurilor (daca ai marfa pe care o receptionezi si o vinzi cantitativ valoric). Da stiu, e chineza pentru tine, dar contabilul va face sa fie clar ce trebuie si cum trebuie facut.

completarea pontajului. Cu ajutorul pontajului, vei tine evidenta orelor lucrate de angajati.

Ultimul pas este predarea lunara a actelor (facturi, chitante, bonuri fiscale, documente de contabilitate primara intocmite de tine, extrase bancare, etc.), la firma de contabilitate. Actele se predau aranjate intr-un dosar in ordine cronologica.

Trebuie sa predai la contabilitate ORICE document care are inscris CUI si denumirea firmei tale pe el.

In baza documentelor predate, vei primi situatia financiara a firmei, vei vedea daca ai profit sau pierdere, vei primi ordine de plata sau foi de varsamant pentru sumele pe care trebuie sa le platesti la ANAF (impozit micro sau profit, contributiile pentru salariati, TVA daca este cazul, altele).

Inainte de orice activitate noua pe firma, intreaba contabilul. De ce? Pentru ca se poate sa faci o tranzactie care are nevoie de un tratament special, atat din punct de vedere al taxarii cat si din punct de vedere al declaratiilor care trebuie depuse, poate, chiar înainte de efectuarea tranzactiei.

Daca ai nevoie de servicii de contabilitate, noi te putem ajuta.

Contactează-ne!

Daca si tu cauti o firma de contabilitate Timisoara sau un contabil Timisoara , haide sa ne cunoastem!
Contacteaza-ne pentru a discuta si pentru a gasi cea mai buna solutie pentru contabilitatea SRL-ului tau din Timisoara sau pentru a te ajuta in procesul de infiintare SRL Timisoara .
Cere oferta!

    +40 371 783 612 / contact@accountrix.ro





    Te rog să dovedești că ești om selectând avion.

    Share this post