fbpx
Taxe_si_impozite_pentru_SRL_2022

Taxe si impozite pentru SRL 2022

Dupa deschiderea firmei, ca urmare a desfasurarii activitatii comerciale, se aplica diferite taxe si contributii.

Impozitul pe venit

In cazul microintreprinderilor (orice firma nou infiintata are statutul de micointreprindere), impozitul este calculat in functie de venitul acestora,nu in functie de profit si difera in functie de numarul de angajati.

Asadar, daca pana la data de 31 decembrie din anul precedent, societatea realizeaza venituri impozabile care nu depasesc in lei echivalentul sumei de 1.000.000 euro (conform art. 47 din Codul fiscal) calculate la cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar precedent, impozitul de platit este:

de 1% pentru microintreprinderile cu cel putin un angajat

de 3% pentru microintreprinderile care nu au angajati.

Companiile care au realizat in anul precedent venituri cu o valoare de cel putin 1 milion de euro trec la impozitul pe profit, care este de 16%.

Impozitul pe profit

Sunt obligati la plata impozitului pe profit, urmatorii contribuabili:

persoanele juridice romane;

persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;

persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;

persoanele juridice straine;

persoanele juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene;

persoanele juridice straine rezidente intr-un stat tert care desfasoara activitate in Romania prin intermediul unuia sau mai multor elemente tratate drept sedii permanente, in ceea ce priveste situatiile ce implica existenta unor tratamente neuniforme ale elementelor hibride sau tratamente neuniforme ale rezidentei fiscale.

Impozitul specific

Pe langa tipurile de contribuabili mentionati mai sus, mai exista si impozitul specific, cota de impozitare fiind variabila iar metodele de calcul determinate in functie de activitatea societatii.

Conform Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, art. 3, contribuabilii obligati la plata acestui tip de impozit sunt persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN:

5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”,

5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”,

5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”,

5590 – „Alte servicii de cazare”,

5610 – „Restaurante”,

5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”,

5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”

5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

nu se afla in procesul de lichidare.

La cele de mai sus se adauga mentiunea ca societatile care desfasoara activitati care se incadreaza in categoria jocurilor de noroc sau a cluburilor de noapte, platesc un impozit mai mic, calculat la 5% din profit, sau 16% din profitul anual impozitabil (in functie de care este mai mare).

De notat este faptul ca exceptie de la impozitul pe venit de 10% fac specialistii IT, salariatii din domeniul de cercetare/dezvoltare si persoanele cu dizabilitati, care sunt scutite de plata impozitului.

TVA

In ceea ce priveste cota standard de TVA in Romania, aceasta este de 19%. Exista insa derogari de la aceasta cota, dupa cum urmeaza:

9% pentru: serviciile de alimentare cu apa, alimente, bauturi, serviciile medicale, livrare de proteze, produse ortopedice

5% pentru: serviciile de catering, cazare, manuale scolare, carti, reviste, acces la muzee, case memoriale, monumente istorice, parcuri de distractii, evenimente culturale/sportive, cazarea in sectorul hotelier, servicii de restaurant, ONG-uri, furnizorii de servicii sociale

Contributii sociale

Chiar daca vei avea un singur angajat, adica tu sau daca mai anagjezi si alte persoane, trebuie sa stii ca pentru fiecare salariu se percep contributii sociale, dupa cum urmeaza:

2.25% din salariul brut sunt contributiile sociale datorate de angajator si poarta numele de Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM)

45% sunt contributiile sociale datorate de angajat, compuse din:

* Asigurari Sociale (CAS) – 25%

* Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) – 10%

* Impozit pe venit – 10%

Impozitul pe dividende

Dividendele reprezinta partea de profit repartizat catre asociati. Ele pot fi distribuite in doua moduri: trimestrial sau annual, cu obligatia de a fi retinute, declarate si de a se plati un impozit de 5% din valoarea dividendelor brute.

Important:

Daca incasezi bani din dividende si suma acestora este cel putin egala cu 12 salarii minime brute, adica 30.600 de lei in 2022, apare obligatia de a plati CASS, conform Codului Fiscal

CASS reprezinta 10% din plafonul de 30.600 lei, adica 3.60 de lei

CASS revine persoanei fizice, pe firma achitandu-se doar impozitul pe dividende

Impozitul pe cladiri

In eventualitatea in care persoanele juridice detin si cladiri, acestea trebuie sa plateasca un impozit de 0.08% – 0.2% din valoarea cladirilor cu scop rezidential si 0.2% – 1.3% din valoarea cladirilor cu scop comercial.

Contactează-ne!

Daca si tu cauti o firma de contabilitate Timisoara sau un contabil Timisoara , haide sa ne cunoastem!
Contacteaza-ne pentru a discuta si pentru a gasi cea mai buna solutie pentru contabilitatea SRL-ului tau din Timisoara sau pentru a te ajuta in procesul de infiintare SRL Timisoara .
Cere oferta!

    +40 371 783 612 / contact@accountrix.ro





    Te rog să dovedești că ești om selectând copac.

    Share this post

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *