Dupa deschiderea firmei, ca urmare a desfasurarii activitatii comerciale, se aplica diferite taxe si contributii.
Impozitul pe venit
In cazul microintreprinderilor (orice firma nou infiintata are statutul de micointreprindere), impozitul este calculat in functie de venitul acestora,nu in functie de profit si difera in functie de numarul de angajati.
Asadar, daca pana la data de 31 decembrie din anul precedent, societatea realizeaza venituri impozabile care nu depasesc in lei echivalentul sumei de 1.000.000 euro (conform art. 47 din Codul fiscal) calculate la cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar precedent, impozitul de platit este:
Companiile care au realizat in anul precedent venituri cu o valoare de cel putin 1 milion de euro trec la impozitul pe profit, care este de 16%.
Impozitul pe profit
Sunt obligati la plata impozitului pe profit, urmatorii contribuabili:
Impozitul specific
Pe langa tipurile de contribuabili mentionati mai sus, mai exista si impozitul specific, cota de impozitare fiind variabila iar metodele de calcul determinate in functie de activitatea societatii.
Conform Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, art. 3, contribuabilii obligati la plata acestui tip de impozit sunt persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:
La cele de mai sus se adauga mentiunea ca societatile care desfasoara activitati care se incadreaza in categoria jocurilor de noroc sau a cluburilor de noapte, platesc un impozit mai mic, calculat la 5% din profit, sau 16% din profitul anual impozitabil (in functie de care este mai mare).
De notat este faptul ca exceptie de la impozitul pe venit de 10% fac specialistii IT, salariatii din domeniul de cercetare/dezvoltare si persoanele cu dizabilitati, care sunt scutite de plata impozitului.
TVA
In ceea ce priveste cota standard de TVA in Romania, aceasta este de 19%. Exista insa derogari de la aceasta cota, dupa cum urmeaza:
Contributii sociale
Chiar daca vei avea un singur angajat, adica tu sau daca mai anagjezi si alte persoane, trebuie sa stii ca pentru fiecare salariu se percep contributii sociale, dupa cum urmeaza:
Impozitul pe dividende
Dividendele reprezinta partea de profit repartizat catre asociati. Ele pot fi distribuite in doua moduri: trimestrial sau annual, cu obligatia de a fi retinute, declarate si de a se plati un impozit de 5% din valoarea dividendelor brute.
Impozitul pe cladiri
In eventualitatea in care persoanele juridice detin si cladiri, acestea trebuie sa plateasca un impozit de 0.08% – 0.2% din valoarea cladirilor cu scop rezidential si 0.2% – 1.3% din valoarea cladirilor cu scop comercial.
Lasă un răspuns