In randurile de mai jos vei gasi cateva modalitati de a scoate bani, in mod legal, din firma, dar si consecintele acestei actiuni.
Repartizarea dividendelor
Pirma modalitate si cea mai corecta este de a repartiza dividende, cu conditia sa existe profit de repartizat. Nu este neaparat cea mai ieftina varianta, deoarece asociatul care primeste dividendul are un cost de suportat.
Firma care distribuie dividendele retine un impozit de 5% si il vireaza la bugetul de stat. Daca suma dividendelor depaseste plafonul de 12 salarii minime, asociatul va depune declaratia unica si va plati 10% CASS (contributia la sanatate) calculat la valoarea plafonului.
Asociatul trebuie sa astepte cel putin pana la finalizarea primului trimestru si intocmirea situatiei contabile.
Repartizarea dividendelor trimestriale poate fi o capcana pe care multi antreprenori la inceput de drum nu o vad. Se poate ca dupa primul trimestru de activitate al firmei, sa constati ca ai avut profit si sa decizi distribuirea dividendelor pentru a scoate bani din firma.
Exista insa posibilitatea ca in trimestrele urmatoare firma sa nu mai fie pe profit. In acest caz, dupa intocmirea situatiilor finale auale, constati ca firma este pe pierdere si tu trebuie sa aduci banii inapoi in firma cu titlul de dividende trimestriale.
Se recomanda scoaterea dividendelor doar in cazul in care ai suficienta experienta sa poti estima realist daca SRL-ul tau va avea profit si la sfarsit de an, pentru a nu fi pus in situatia de a aduce banii inapoi in firma.
Plata salariului
Pentru a scoate bani legal din firma ta, poti sa te angajezi in cadrul firmei tale, astfel vei putea scoate din firma valoarea salariului tau.
Lucrand zilnic, ai dreptul la tichete de masa pentru fiecare zi, tichetele fiind date pe zile lucratoare, nu pe norma de 8 ore.
Iti poti acorda vouchere de vacanta, pana la 6 salarii minime pe economie.
Societatea trebuie sa fi avut un profit cat de mic in anul anterior si sa fie inclus in BVC (bugetul de venituri si cheltuieli).
Ca administrator, salariat sau nu, beneficiezi de decontarea serviciilor de formare profesionala.
Dezavantajul utilizarii acestei metode este reprezentat de taxele salariale,. Vei avea de achitat si contributiile aferente angajatorului, fiind o suma consistenta. In 2022, salariul minim este de 2.550 lei brut, insa suma totala suportata de firma care angajeaza un salariat este de 2.607 lei/luna.
Restituirea creditarilor sau imprumuturilor acordate de asociati
La inceputul activitatii firmei, aceasta nu are bani in conturi, iar tu in calitate de asociat, poti aduce bani de acasa pentru inceperea activitatii. Procesul prin care tu imprumuti firma cu banii tai personali se numeste “creditare firma”.
Pentru a putea scoate bani din firma cu titlul “restituire creditare” trebuie sa fi incheiat un contract de creditare cu firma la un moment dat si sa existe dovada aducerii banilor in firma.
Spre deosebire de dividende, restituirea creditarilor se poate face in orice moment, cu respectarea plafonului zilnic de plati in numerar.
Plata cheltuielilor in vederea desfasurarii activitatii societatii
Cu banii firmei pot fi achizitionate anumite produse sau servicii de care firma ta are nevoie pentru a-si desfasura activitatea. Poti cumpara produse sau servicii pentru firma ta, cu obligatia de a prezenta contabilului dovezile achizitiilor efectuate, atat bonuri cat si facturi sau chitante.
Nu orice produs sau serviciu poate fi platit din banii firmei tale.
Plata cheltuielilor de protocol
Fondurile societatilor pot fi folosite si pentru efectuarea unor activitati de protocol, in limita cotei de 2% aplicata asupra bazei de calcul formata din profitul contabil, la care se adauga impozitul pe profit si cheltuiala de protocol.
Pentru microintreprinderi nu se aplica aceasta limitare privind deductibilitatea cheltuielilor de protocol.
Vanzarea bunurilor din proprietatea asociatului catre firma
O alta metoda de a scoate bani legal din firma ta poate fi vanzarea bunurilor asociatului catre firma. Astfel, asociatul poate transfera societatii, prin contract de vanzare-cumparare, diverse bunuri potrivit domeniului de activitate, pentru care va recupera valoarea in bani de la firma. Vanzarea trebuie sa se faca la valoarea de piata pentru a nu fi contestata in cazul unui control fiscal.
Acordarea diurnei pentru deplasari
Personalul firmei poate face deplasari pentru societate in tara si/sau in strainatate. Pentru aceste deplasari se poate acorda o suma de bani care se numeste diurna si in Romania are valoarea de 20 de lei/zi, iar pentru deplasarile in strainatate suma poate sa difere.
Se poate acorda o suma mai mare decat cea prevazuta de lege, insa sa nu se depaseasca valoarea de 2,5 x suma prevazuta de lege. In cazul depasirii acestei valori, suma va fi impozitata.
Pentru aceasta procedura sunt necesare o serie de documente de intocmit, dar cu asta te poate ajuta departamentul contabil.
Imprumuturile acordate administratorului in limita sumei de 5.000 euro
Imprumuturile sunt o forma riscanta de a scoate bani din firma, de aceea nu ar trebuie luate in considerare printre primele variante.
Legea societatilor spune ca nu ai voie sa scoti bani din firma, dar adauga o exceptie:
Pentru a asigura corectitudinea si legalitatea contractului, se poate stabili o dobanda mai mare. La dobanda incasata, societatea va plati un impozit de 3% in cazul microintreprinderilor sau 16% pentru societati platitoare de impozit pe profit.
Lasă un răspuns